Boodschappen doen

Gepubliceerd op 19 januari 2019 om 17:35

Waar je het meeste winst kunt behalen bij het terugbrengen van je (plastic) afval is met boodschappen doen. In de supermarkt is bijna alles verpakt en dan met name in plastic. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor het bewuster en milieuvriendelijker boodschappen doen!

Benodigdheden

Omdat je zoveel mogelijk producten zonder verpakking wil gaan kopen heb je wel een aantal dingen nodig om deze producten te kunnen vervoeren. Een stoffen tas, nettas, broodzak, groentenzakjes en glazen potjes zijn essentieel.

Een nettas gebruik ik om groente en fruit in te vervoeren. Het is een sterke tas, heeft enorm veel ruimte en neemt leeg weinig ruimte in beslag. Mijn nettas komt uit de Waar in Utrecht. In Groningen heb ik ze zien liggen bij de EkoPlaza. Mijn eerste broodzak heb ik (helaas) online gekocht. Toen mijn vriend brood ging halen op de markt vond de verkoper de zak zo leuk dat hij foto's heeft gemaakt zodat zijn oma ze kon namaken. Je kunt nu dus broodzakken kopen bij de broodkraam op de markt op donderdag in Vinkhuizen. Verder kun je ze natuurlijk ook zelf maken.

Groentezakjes kun je tegenwoordig in de supermarkten kopen, maar deze zijn helaas gemaakt van plastic. Op internet zijn katoenen varianten te bestellen. Omdat ik zo weinig mogelijk online wil bestellen vanwege de milieuvervuiling door vervoer heb ik besloten de groentenzakjes zelf te maken (zie blog: diy groentenakjes). De glazen potjes gebruik je om 'natte' producten op te halen. Denk aan feta, hummus etc. Glazen potjes haal je uit je glasbak, spoel je om en geef je zo een nieuw leven. 

Na het vervoeren moet je de producten nog kunnen bewaren in je keuken. Ik heb hiervoor meerdere tweedehands (marktplaats) weckpotten aangeschaft. Ik vind ze fantastisch, je keuken ziet er ook direct een stuk leuker uit! Verder is bewaren in blik of in hergebruikte glazen potjes ook zeker een optie.

Waar ga je heen

Je gaat naar de markt. Deze is op dinsdag, vrijdag en zaterdag op de vismarkt en op donderdag in Vinkhuizen. Op de markt is vrijwel alles onverpakt. Je eigen tasjes, zakjes en potjes gebruiken is ook geen probleem (wel op tijd tegen verkoper zeggen). Ik ga naar een groentekraam uit Groningen (wat meer lokaal = minder vervoer). Verder kun je kaas, honing en verse pasta halen op de markt.

In Groningen is Le Souk de volgende locatie om naartoe te gaan. Hier verkopen ze vele producten zonder verpakking. Ze hebben droge producten als bloem, speeltjes, kikkererwten, pasta, couscous en rijst en natte producten als olijven, feta, mozzarella, hummus etc. Je eigen zakjes of potjes gebruiken is geen probleem, word zelfs aangemoedigd (ik heb me laten vertellen dat dit eigenlijk hun concept is). Als je dingen in glazen potjes gaat halen laat je het potje van tevoren afwegen en dan word het gewicht van het potje bij afrekenen verrekend. Ze hebben trouwens ook veel groente onverpakt, verder baklava, kruiden die je kunt scheppen in je eigen zakjes en een aantal producten in papier of glas. Ik vind het een geweldige winkel!

Kaas haal ik bij de kaasboer. Helaas zijn de kazen wel verpakt in plastic, maar als je een stukje laat afsnijden kun je het in je eigen bijenwasdoek laten verpakken. Er zijn meerdere kaaswinkels in Groningen en op de markt. Ik ben bij de kaaskop geweest en vond ze hier erg vriendelijk. 

Olijfolie kun je van een tap krijgen in je eigen glazen fles. Ik ben naar de Leuk en Lekker gegaan. Hier hebben ze meerder olijfolie en ook azijn op tap. Verder heb ik me laten vertellen dat je ook naar de Oil & Vinegar kan gaan. Een glazen fles kun je kopen op marktplaats, bij de Dille & Kamille, in de Leuk en Lekker zelf of hergebruiken (oude olijfolie fles).

Theezakjes zijn dus ook vaak gemaakt van plastic. Sinds ik dit weet koop ik alleen nog verse thee. Ik ga graag naar de Simon Lévelt, thee is ontzettend lekker. Ik kan met name de rooibos spike chai aanbevelen.

Brood haal je bij de bakker of op de markt in je eigen broodzak. Sommige van de verse broodjes bij de supermarkten kun je ook in je eigen zak doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.