Plastic gebruiksartikelen vervangen

Gepubliceerd op 18 januari 2019 om 16:44

Hoe ga je te werk als je je huis wil ont-plasticcen? Hieronder staat beschreven hoe ik aan de slag ben gegaan. Ik probeer me wel aan een aantal afspraken met mezelf te houden.

Afspraak 1: plastic artikelen die ik in huis heb eerst gebruiken of opmaken totdat ik ze vervang. Hoe erg ik ook baal dat ik nog iets van plastic in huis heb, ik ben tegen verspilling en gebruik het plastic product dus wel tot het vervangen kan worden. Afspraak 2: zoveel mogelijk lokaal kopen. Op internet zijn superveel leuke webwinkels met allemaal leuke duurzame niet plastic producten. In het begin heb ik hier nog wel producten gekocht, maar nu probeer ik vanwege de milieubelasting van het versturen van een pakketje niet meer online te bestellen. Regel 3: waar mogelijk tweedehands kopen. Zo worden producten die een tweede leven kunnen hebben niet weggegooid en verspilt. 

Wat zijn de zones in je huis met het meeste plastic? Dit zijn de keuken en de badkamer. In de keuken gebruik je naast plastic producten ook veel voedsel wat verpakt is in plastic. In de badkamer heb je alle zepen en make-up in plastic verpakt. Ik ben begonnen met het ont-plasticcen van mijn keuken aangezien de 'foute' producten in mijn badkamer nog niet op zijn (zie afspraak 1).

Keuken

Om te beginnen de gebruiksvoorwerpen van plastic die ik in mijn keuken heb. Plastic spatels, snijplanken en afwasborstels. Verder zonde omdat het wegwerpartikelen zijn: van die gele vaatdoekjes, schuursponsen, plasticfolie, aluminium folie, bakpapier en keukenrollen.

De plastic spatels en snijplanken breng je naar de kringloop en daar haal je ook direct houten spatels en snijplanken vandaan. De afwasborstel gebruik je dus tot deze aan vervanging toe is, hierna koop je een houten afwasborstel met verwisselbare kop. Zo hoef je als de borstel op is alleen de kop te vervangen en niet het hele ding weer weg te gooien. Ze zijn te koop bij Dille en Kamille, en ik heb ze ook zien liggen bij de Jumbo.

Plasticfolie had ik al vervangen door Bee's wrap. Ik gebruik hierdoor ook geen aluminiumfolie meer. Bijenwasdoeken zijn zeker een must om in de keuken. Bee's wrap is wel wat prijzig vind ik, later volgt een blog over het zelf maken van de bijenwasdoek. Bakpapier heb ik vervangen door een composteerbare variant van de EkoPlaza. Als je dan toch wat moet weg gooien, dan het liefste wel zodat het nog nut heeft.

Vaatdoekjes en keukenrollen, daarvoor staan op internet veel diy varianten gemaakt van oude handdoeken. Ik heb ook nog oude handdoeken liggen, dus het maken van deze doeken staat nog op mijn to do list. Tot die tijd maak ik de keukenrollen op en koop ik geen nieuwe en gooi ik de vaatdoekjes in de was. Het alternatief voor de schuurspons is de Luffa. Dit is een komkommerachtige cougetteplant waarvan als je de vruchten laat drogen je een spons krijgt. De spons kun je droog gebruiken, dan is deze aan de harde kant, als schuurspons. Verder word de spons zachter met wat water en is dan te gebruiken als afwasspons of zelfs scrubpons onder de douche. Compleet natuurlijk dus en als hij op is te composteren. Mijn plan is deze zomer te proberen mijn eigen luffa plant te laten groeien in onze volkstuin, ben benieuwd of dit lukt! Zaden of spons online te kopen, nog niet gezien in Groningen. 

Op mijn wishlist staat nog het vervangen van plastic (meeneem) bakjes door aluminium varianten. Producten invriezen kun je trouwens prima doen in glas. Ik heb mijn glasbak leeggehaald en alle bruikbare potjes afgewassen en de etiketten verwijderd. Deze dienen nu als invriesbakjes en ophaalcontainers (kom ik later op terug). Als je iets wil invriezen in glas dan vul je het volgens internet niet helemaal tot de top. Ik heb op deze manier nog geen problemen gehad met glas in de vriezer. 

Plasticvrij boodschappen doen verdient zijn eigen blog, hier kom ik later op terug. 

Luffa

Hergebruikt glazen potje

De Luffa spons

Haarzeep

Safety razor

Badkamer

Als je zeep op is, deze vervangen door een zeepblok. Ik gebruik dus Aleppo zeep, op basis van olijfolie. Droogt niet uit en gaat langer mee dan zeep uit fles. Er zijn vele andere zeepblokken te koop, dus ga kijken wat jij prettig vind. Probeer wel blokken met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten te kopen. Beter voor je huid en voor het milieu. Shampoo kun je vervangen door haarzeep, ook wel shampoo bar. Ik ben momenteel mijn shampoo uit fles nog aan het opmaken, maar de shampoo bar die ik hierna wil gebruiken ligt al klaar. Dit is aroniabes en rozemarijn haarzeep van zeelokaal. Ik heb hem gekocht in Utrecht bij de Hutspot. In Groningen kun je bij de KOKOTOKO een shampoo bar kopen.

Ik gebruik zelf niet veel make-up. Dagcrème, deodorant en mascara, dat is het eigelijk. Dit ben ik momenteel nog allemaal aan het opmaken. Deze producten onverpakt of 'goed' verpakt kopen is lastig. Mijn plan is om te kijken of ik het zelf kan maken. Op pinterest heb ik al wel een aantal diy ideeën gevonden. Hierover later meer. 

Het plastic wegwerp scheermes kun je vervangen door een safety razor. Dit is een super stoer uitziend scheermes van metaal. Het mesje is het enige wat je af en toe moet vervangen. Schijnt goedkoper te zijn in gebruik dan de wegwerp varianten aangezien de mesjes hiervoor vrij duur zijn. Ik heb mijne gekocht in Utrecht bij de Local Heroes (barbier/kapper). Dit was een super leuke ervaring! Als ik mijn safety razor voor het eerst gebruik zal ik weer een blog schrijven. 

Verder in de badkamer aanwezig: plastic tandenborstel en in plastic verpakte tandpasta. Ik maak beide nog op, maar de alternatieven heb ik al in huis. Namelijk een bamboe tandenborstel en tandpasta tabletten. De bamboe tandenborstel komt (helaas) van bol.com. Ik heb ze laatst in Groningen zien liggen bij de Dille & Kamille, dus volgende keer ga ik ze uiteraard hier halen (zie afspraak 2). De tandpasta tabletten heb ik gekocht in Utrecht bij de Lush. Het zijn de lime toothy tabs. Ik heb ze al geprobeerd, ik vind ze heerlijk. Je bijt een zo'n tablet kapot, dan gaat het een beetje schuimen, en vervolgens poets je je tanden met een natte tandenborstel. Heel gek, maar wel leuk. Deze tabs zaten in een gerecycled plastic flesje. Dit zou ik de volgende keer niet meer kopen. In Groningen heb ik ze helaas nog niet gevonden. 

 

Schoonmaakmiddelen in zowel keuken als badkamer zijn vaak niet milieuvriendelijk en verpakt in plastic. Ik maak mijn huidige schoonmaakmiddelen nog op, maar hierna wil ik ook dit zelf maken. Dit schijnt erg eenvoudig te zijn en op internet staan vele recepten. Ook hierover later meer.

Samenvatting

Keuken:

  • Plastic spatel - houten spatels
  • Plastic snijplanken - houten snijplanken
  • Plastic afwasborstel - houten afwasborstel met verwisselbare kop
  • Plastic- en aluminiumfolie - bijenwasdoeken
  • Bakpapier - composteerbaar bakpapier
  • Vaatdoekjes en keukenrol- zelf maken van oude handdoeken
  • (Schuur)spons - Luffa
  • Plastic bakken - glazen of RVS bakken

Badkamer:

  • Zeep in fles - blok Aleppo zeep
  • Shampoo in fles - shampoo bar/blok haarzeep
  • Make-up - zelf maken
  • Plastic wegwerp scheermes - safety razor
  • Plastic tandenborstel - bamboe tandenborstel
  • Tandpasta verpakt in plastic - tandpasta tabletten
  • Schoonmaakmiddelen - zelf maken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb