Het jaar 2019 begon voor mij met een goed voornemen, ik wil milieuvriendelijker leven. Ik was al begonnen met een kleine strijd tegen plastic en had om deze reden van mijn familie een boek cadeau gekregen over de zero waste leefstijl. Dit boek staat vol inspiratie en bevestigde mijn idee dat leven zonder plastic mogelijk moet zijn.



Boc 'n Roll - Alternatief wegwerp boterhamzakjes
Sinds enige tijd kreeg ik steeds meer hekel aan plastic en dan met name aan wegwerp plastic. Die plastic broodzakjes die ik elke dag weggooi, daar begon het mee. Wat zonde om zo'n zakje na een keer gebruiken weg te gooien. En dan is het zakje ook nog een gemaakt van plastic, dat was nog het ergste. Ik zag de plaatjes op internet van dieren met mijn plastic zakjes in hun maag al voor me. Dit moet anders! Gelukkig liep ik niet lang daarna door Utrecht en kwam ik in de winkel Waar terecht. Hier verkochten ze Boc 'n Roll, wasbare broodzakjes van stof. Ik heb ze toen direct aangeschaft. Er kunnen prima 3 sneetjes brood in, het functioneert als je ze uitvouwt tevens als placemat en na gebruik neem je ze af of gooi je ze in de wasmachine. Wat was ik blij met mijn Boc 'n Roll en wat voelde het goed om niks weg te gooien en geen plastic te gebruiken. Achteraf weet ik dat dit gevoel maakte dat ik verder ben gegaan met zoeken naar een betere leefstijl. Voordat je verder leest wil ik je ook waarschuwen dat dit gevoel ontzettend verslavend werkt!
Bee's wrap - Alternatief vershoudfolie
Het volgende wat ik verschrikkelijk vond om te gebruiken was plasticfolie. Ook weer zo'n onnodig plastic wegwerp artikel. Ook hier vond ik een alternatief voor: de Bee's wrap. Dit zijn bijenwasdoeken gemaakt van een dun laagje katoen omhuld door bijenwas. Je kan de doeken een beetje omvormen met de warmte van je handen en ze gebruiken als vershoudfolie of afdekfolie. Ook zou je er je lunch in mee kunnen nemen. Ze schijnen ooit bedacht te zijn om kaas mee op te halen en dat doe ik er tegenwoordig ook mee. Multifunctioneel dus, en plasticvrij! Na gebruik kun je ze afspoelen met lauw water. Ze gaan ongeveer een jaar mee zegt de verpakking. Ik vind ze fantastisch. Ze zijn te koop bij Ekoplaza. Je kunt ze ook zelf maken volgens internet, dit wil ik ook een keer proberen (hierover lees je dus later meer).
Aleppo zeep - Alternatief zeep in wegwerp plastic flessen
Vervolgens was mijn douchezeep op en toen ik de fles in de vuilnisbak gooide werd ik me ineens bewust dat zeep dus ook in 'single use' plastic is verpakt. Het alternatief voor zeep in plastic wegwerp fles is uiteraard gewoon een blok zeep gebruiken. Omdat ik bang was voor uitdroging van de huid had ik rondgevraagd wat andere mensen gebruikten. Ik kreeg toen een blok Aleppo zeep, dit is zeep op basis van olijfolie. Van uitdroging van de huid inderdaad geen sprake. De zeep (uit plastic fles) van mijn vriend is inmiddels ook op en ook hij gebruikt met plezier het Aleppo zeepblok. Het blok gaat gelukkig een stuk langer mee dan zo'n zeepfles. Aleppo zeep is in vele winkels te kopen (oa EkoPlaza, Dille & Kamille, G&W winkels). Ik krijg het uit Assen, daar kost een blok €1-2, helaas wel verpakt in plastic zakje.
Als je rondkijkt in je huis besef je ineens dat het vol staat met (wegwerp) plastic. Ik kreeg er de kriebels van, maar wist niet meer waar ik moest beginnen. Gelukkig kreeg ik vervolgens van mijn familie het boek ' het zero waste project' over de zero waste leefstijl en plasticvrij leven. Dit boek is ontzettend inspirerend en staat vol met tips. Een aanrader om te lezen en precies wat ik nodig had. In mijn volgende blog meer over mijn zoektocht door Groningen naar een betere, bewustere, plasticvrije en misschien wel zero waste leefstijl.
Reactie plaatsen
Reacties